fredag 26 november 2010

Liten tuva stjälper stort lass

Det börjar vara gruvsamt nära en höjning av effekten på mina intervaller nu. En vecka till sen ska effekten höjas med 2,5%, är det tänkt i alla fall, men nu vet jag inte... Har två upplägg som jag brukar köra. Ett upplägg med 3 och ett med 5 stycken 10-minutersintervaller. När jag kör 3 intervaller skruvar jag upp motståndet 5% och det är det som är den "lilla tuvan" i sammanhanget. Det "stora lasset" är min ansträngningsgrad för att veva runt dom extra 5%. 5%!!! Låter som att det skulle kunna vara försumbart i sammanhanget. Eller hur? Det är det inte. Det är motsatsen till försumbart. Det är en PÅTAGLIG, AVSEVÄRD, BETYDANDE, AVGÖRANDE skillnad. Ja, ni fattar säkert.

I går kväll skarvade jag dessutom mina 3 tior med ett stenhårt VR-race (Virtual Reality) mot Jan E på Tacxen, så det lär dröja till julafton innan vilopulsen går ner till något slags normalvärde. Jag märkte att Jag och Jan E har lite olika strategier när vi kör VR: Han undviker att krascha och håller ett jämt och högt tempo. Jag är lite mer för att brassa järnet hela tiden men då kommer ju också krascherna med jämna mellanrum. Men efter varje krasch kan jag köra några sekunder på adrenalinet innan jag måste börja spjälka mjölksyra igen. Gissa vem som korsade mållinjen först ;-)

Det är kallt nu. Hoppas på att det skall krypa upp till -15 under helgen iaf så jag kan komma ut på längdskidorna.


måndag 22 november 2010

Till salu: SM-segrare

Säljer maskinen som tog mig till SM-guld i H40 i somras. Skulle nog beskriva den som välskött och en väldigt prisvärd cykel. Storlek 58 cm vilket jag skulle säga normalt passar en person mellan dryga 180 cm och dryga 190 cm. Slitdelar som kedja, vevlager och sadel är bytta sedan den togs i bruk 2009. Mer information om cykeln hittar du här och här. Pris? Hade tänkt mig 8000 kr.

fredag 19 november 2010

WC-premiär

I morgon är det WC-premiär i Gällivare för längdåkarna och förhoppningsvis åker vi ner (hur många åker ner egentligen) till Gällivare på söndag och kollar in stafetterna. Är mer imponerad av att se grabbarna och tjejerna när dom kör klassiskt än när dom kör skate. För mig är skate mer köttande medan den klassiska stilen kräver ett stort tekniskt kunnande. Kommer ihåg från tiden när jag bodde i Umeå och det var WC i Gamliaspåren. En av backarna (kallkällbacken) var en skräckupplevelse och en pina att stappla sig uppför men när killarna kom (masstart) med Hjelmeset i täten var det långt i från något stapplande. Dom körde med glidfas uppför backen! Och inte behövde dom lägga sig ner på toppen och dreggla i snön heller. Det var fantastiskt imponerande att se.

Körde en timmes skate med Dyrande i eftermiddag och redan direkt förstod jag att det skulle bli ett hårt pass. Kastade ett getöga på pulsklockan genom dimman och såg att vi hunnit 10 km första halvtimmen. Rätt lättåkt avsnitt men ändå... Inte så konstigt att det var dimmigt ute. Kämpade på så gott jag kunde men Dyrander var flera snäpp snabbare samtidigt som det var mitt 2:a skatepass för året så skymningen tillsammans med mjölksyran gjorde att det blev ett riktigt tufft fast bra pass. Dessutom skitkul att ha sällskap och framför allt att ha någon att jaga.

Nu ska jag uppdatera programvaran på min trainer :-) Natti, natti!

tisdag 16 november 2010

Bloggtorka

Har legat lite lågt med bloggande några dagar men nu tänkte jag hetta upp den med färskt inlägg. Upplägget för vinterträningen börjar klarna lite. Det får bli skidåkning i dagsljuset på helgerna och under vardagens mörker får det bli tuff trainer-träning.

Klämde några hårda skidpass i helgen så ljumskarna är måttligt roade just nu. I går kväll lyckades jag motivera mig att köra 5 tuffa 10-minutersintervaller som jag skarvade med några ännu tuffare i morse fast då blev det "bara" 3 reps. För att höja ribban måste man lämna tryggheten i komfortzonen, men ibland är det tufft där ute...

Men så blev det vilodag och då skiner solen igen. Och eftersom solen skiner så blev det en McFlurry idag :-)


måndag 8 november 2010

En helg med Längdåkning och god mat

Behöver jag säga att det varit en bra helg. Lägg dessutom till ett trevligt sällskap så har vi ett möjligt vinnarrecept :-)

Just nu har vi besök av flera skidlandslag här i Kiruna vilket gör att skidspåren sköts extra bra. Jag vet inte hur mycket snö vi har men det är tillräckligt för i vinter iaf. Superfin skidåning är verkligen en trevlig variation på cykelträningen. Avslutade helgen med ett intervallpass på 3 x 10 minuter på 400 W och det svider fortfarande lite i benen trots att det är dagen efter.

I stället för skidåkning valde Malin och Pirac en löptur i snöyran i stället. Cykelbanorna var tydligen inte så bra plogande så det blev att pulsa i snön men jag är rätt säker på att Pirac var minst lika nöjd för det, Lapphund som han är. Malin tror jag däremot hade föredragit lite bättre underlag.

måndag 1 november 2010

Effektbaserade intervaller

Det känns så kontrollerat till en början. Första intervallen, visst man får ta i lite men inte desto mer. Under andra intervallen stiger pulsen något och soffan i ögonvrån börjar se allt bekvämare ut. När den tredje intervallen startar börjar jag ana oråd: Ska jag verkligen klara alla fem intervaller på den bestämda belastningen? Nåja, jag är envis och tar mig igenom även den tredje och ser ljuset i tunneln efter tvåminutersvilan på 100 watt. En bit in i den fjärde intervallen inser jag att det kommer att gå men att det kommer att kosta. Uttrycket "det finns inga gratisluncher", stämmer även på intervallträning. Den femte intervallen var för djävlig, helt enkelt. Ska inte försöka klä in det i nåt annat.

Men nu kommer belöningen. Genom att klara alla intervaller (5 x 10 minuter plus inledning och avslutning) på 380 watt har jag hittat den nivå som skall förbättras under vinterns träning. Till våren är planen att den skall vara högre. Hur mycket högre behåller jag för mig själv, men en sak är säker: VR-trainer är en potentiell vinterräddare för en kirunacyklist. Fin skit som Wieselblad kanske skulle ha sagt.

Hade premiär i skidspåren i går och det var fantastiskt fina förhållanden. -1 grad, nydragna spår och nysnö i träden. Lite som ett vykort. Läste att Kalla och landslaget kommer på träningsläger i veckan vilket säkert var anledningen till att spåren är så fantastiskt fina. Längtar till nästa tur :-)