söndag 29 maj 2011

Himmel och helvete

I helgen var det Gimonäs BikeBoost med tempo på lördag och linjelopp på söndag. På tempoloppet stod Tom Wieselblad som stor favorit och jag tänkte för mig själv att om jag är mindre än minuten efter honom får jag vara nöjd med tanke på hur starkt han kan köra. Det är en bana som har lite motlut här och där och vacklade om jag skulle köra med Stinger 90 eller disk bak. Jag överlät beslutet till Per Nilsson som bestämde att jag skulle falla för grupptrycket och köra med disken.

Försökte starta hyfsat lugnt eftersom jag kan vara lite för otålig för det i bland. Mötte Tom Wieselblad på väg ut och klockade honom vid en mötesplats. När jag passerade mötesplatsen på väg hem noterade jag att jag var ca 5 sekunder efter. Eller var det 1 minut och fem sekunder? Jag hade bara använt sekunderna som referens men jag valde den optimistiska tolkningen och eldade på lite extra.

Försökte ligga på helva vägen in till mål och lyckades till och med att krama ur mig en liten men ändå ansenlig spurt vilket skulle visa sig gav mig segersekunden som jag fick till godo på Wieselblad. Dyrander var oss hack i häl och det skilde bara några få sekunder mellan mig och trean Dyrander.

Loppet gav ett skönt kvitto på att jag är med i matchen och får tacka Tom för att han kom upp och gav oss en match och att han dessutom bjussade på sekunden. Räknar inte med att han kommer att vara lika vänlig hädanefter.

Linjeloppet på söndag blev en bedrövlig upplevelse och det lilla duggregns som SMHI lovat blev snarare ett ordentlig regn vilket jag inte var klädd för. Insåg redan efter ca 3 mil att jag inte skulle kunna köra hela lopet på 15 mil om det inte slutade att regna. Och efter ca 4 mil gick jag in i "survival mode" när jag började frysa på riktigt. Gick upp i täten för att försöka få tillbaks lite värme men efter att ha kört på några mil och fortfarande bara frös mer och mer så handlade det mer om att komma tillbaks till målet med hälsan i behåll. När övriga startfältet vek vänster för ytterligare ett varv runt Hössjöberget vek jag höger för att ta närmaste vägen till målet. Frös fruktansvärt mycket och kunde inte förmå mig att varken dricka eller äta något. Det enda som gällde var att ta sig till målet och värmen. På slutet frös jag så mycket att det var svårt att hålla balansen på cykeln men till slut nådde jag i alla fall till målet där jag kunde kast mig in i en skållhet dusch.

Efter att jag fått upp lite värme tog jag bilen och mötte cyklisterna eftersom jag förstod att jag inte var den enda som frusit men alla som kommit så långt ville inte kliva av och bryta utan valde att fortsätta till mål. Når jag kom tillbaks till målet mötte jag många cyklister som var ordentligt nerkylda. Tom P och Daniel D var några som hade det extra jobbigt och det var lite obehagligt att se hur stela och frusna dom var.

SMHI går såklart inte att klandra för bonusregnet men det är väldigt svårt att klä sig för cykling i 4 timmar i regn och 7 grader. Nästa gång det är race i liknande väder kommer jag garanterat att överväga en start.

Nu är det ny vecka med sista Gimotempot redan i morgon kväll. Upp på hästen direkt. 

måndag 23 maj 2011

Cykelledigt och däckmontage

Har varit cykelledig i helgen med en massa trevliga stunder och mycket god mat. Nu är vardagen åter på besök och även cyklingen på kvällarna. Har fortfarande inte tävlat något i år så formen är inte riktigt prövad. Körde förstås Sa Calobra och Piggen på Mallis i april med något sämre resultat än förra året men då hade jag precis varit feberkrasslig i två omgångar och förhoppningsvis påverkade det formen då. Till helgen är det i alla fall dags för tävlingspremiären när BikeBoost går av stapeln här i Umeå. På lödag 28 km tempo och på söndag 150 km linje. Har inte för avsikt att spara på krafterna utan räknar med att köra på i sedvanlig ordning.

Limmade på nya däck på Stinger 90-hjulen sent i går kväll men det hade lika gärna kunna bli en däcklös kväll. Kom stressad till stor-coop och skulle hämta ut däcken och nu för tiden är det ofta smidigt med avin i form av ett sms i stället för den gamla pappersvarianten. I går hade jag däremot röstat på pappersvarianten... 10 meter från ingången till stor-coop tappade jag telefonen i backen så batteriet och telefonen åkte åt var sitt håll. Det har hänt förut och brukar gå bra, men i går föll det sig inte bättre än att displayen slutade fungera så jag kunde inte läsa mitt avi-sms vilket är det enda sättet spå man kan söka fram paketets placering bland hyllorna. Inte namnet eller adressen kan dom söka på i systemet för att hitta paketet utan bara avi-numret. Bravo!

Nu hade jag turen att tjejen som jobbade med att lämna ut paketen tog sig tid att på vinst och förslut göra en visuell googling bland alla paketen i hyllorna och dessutom sån tur att hon faktiskt hittade paketet. Så att det blev så sent innan jag kom hem med däcken att jag fick limma i skymningen och att det kom klister både här och där på hjulen gjorde inte så mycket. Jag är ju ändå mannen utan tålamod... Ingen finess alltså utan mest fokus på att få det gjort. Och det fick jag ju :-) Lite klister här och där... Huvudsaken att däcken sitter fast där dom ska så kan jag lägga finesserna på annat i stället.

I kväll är det Gimotempot och då tror jag att vi ska köra samma sträckning som till helgens tempolopp. Blir att dregla lite längre än vanligt i kväll alltså.

Trampa på så ses vi!

tisdag 17 maj 2011

Kallt Gimotempo

Per Nilsson mot tempoformen

Det var kallt när veckans Gimotempo gick av stapeln så benvärmarna fick vara på i går och dessutom blev det en kort nerrullning efteråt. Tyckte att jag bet ihop och kämpade på bra men farten vill liksom inte komma. Förvisso är det kört att få någon fart när det bara är 7-8 grader i luften men det är ändå något som inte vill släppa.

Någon det däremot släppte för var Per Nilsson som slog till med ett riktigt bra lopp. Tror det var hans snabbaste någonsin sett till medelhastigheten, trots att det var bistra förhållanden. Lysande Per.

Efter racet tog jag och Per en riktig brakmåltid hemma hos mig (nästan som traditionen bjuder) så nu kommer jag att vara mätt i en vecka, precis som förra bjudningen förra veckan.

lördag 14 maj 2011

Första distanspasset

Sedan hemkomsten från mallis har det nästan uteslutande varit träning på tempocykeln eller intervallträning med linjecykeln så det kändes skönt att få köra ett distanspass idag. Har lite svårt rent allmänt att motivera mig till distanspass eftersom jag är rätt otålig person. Blir rastlös nästan direkt och sen handlar det mest om att sitta av tid i sadeln. Försöker lägga in lite kortare intervallsektioner men distanspassen är fortfarande trista på svenska vägar. Höjdpunkten blev grillkorven på Statoil i Vännesby :-)

Även fast jag bott 8 år i Umeå innan perioden i Kiruna så hittar jag dåligt på vägarna runt Umeå och idag bar det sig inte bättre än att jag fick harva på en grusväg i ca 20 km. Vägen så bra ut i början så jag trampade på men så blev den sämre och sämre fast till slut finns det liksom ingen återvändo utan det är bara att trampa vidare. Fick i alla fall se Vitvattnet utanför bjurholm och det blir nog inga fler svängar dit misstänker jag.

Min telefon klarade inte sportdrycksbadet tidigare i veckan helt helskinnad. Telefonfunktionen lagade sig själv efter att telefonen fått torka över natten men tydligen gick det inte lika bra för kameran som inte vill fungera. Annars hade jag kunnat bjubba på ett fint foto från Vitvattnet :-)

Trampa på!

onsdag 11 maj 2011

3 hårda träningsdagar

Måndag var det Gimotempo, tisdag intervallträning med partempo och idag partempo med kamrat Nilsson från Älvsbyn=trötta ben.

Per och jag kämpade på med fyra stycken block med tior och sen bjöd vi oss själva på ett sista block med 40/20 som efterrätt. Inget pulver kvar efter det vill jag lova.

Efter träningen muttrade vi i kör om hur trötta ben vi hade men så serverade vi oss själva ett kvällsmål med köttbullar, stekeskorv, gobröd, ägg och så klart en massa kalles randiga.

Mätta magar, trötta ben och god natt :-)

tisdag 10 maj 2011

Temporace i sommarvärme

Var en 18-19 grader när vi körde Gimonäs prestigefyllda tempolopp idag. Mycket trevligt :-) Var nog för dåligt uppvärmd när jag stack iväg för jag kände nästa direkt att baksidan låret på ena benet började dra ihop sig så jag fick slå av på tempot lite i några minuter tills kroppen vaknat. Väl igång, tuffade det på bra men jag kände inte att jag fick något "släpp" som jag brukar men annars en bra kämpainsats.

Tom var flitig med telefonkameran som vanligt och spelade in en lite snutt under vår gemensamma nedvarvning.

fredag 6 maj 2011

I tempoträningens tecken

Har lagt fokus helt och hållet på tempoträning sedan hemkomsten från mallis. Vill försöka få lite power i benen eftersom jag tycker att jag saknar det. Har liksom ingen riktig styrka i benen. Har under tre år provat olika upplägg på styrketrnäningen under vinterhalvåret. Ett år med tung styrketräning från september till mar/april. Förra året från september/oktober till januaris utgång och detta år nästan helt och hållet utan någon styrketräning alls med skivstång. Återstår att utvärdera den sistnämnd strategin efter sommaren.

måndag 2 maj 2011

Mycket nytt

I dag var det mest nytt från morgon till kväll: Piracs första dag på hunddagis, min första dag på nya jobbet, första träningen med Gimonäs (Gimotempot) och ny spis hemma i köket. Inte lika nytt: Hade snabbaste tiden på Gimotempot (skönt), det snöade lite under loppet. Perfekt att det snöade för jag som bott i Kiruna fem år borde rimligen ha fördel mot dom andra när det snöar och är kallt ;-)

Fick ett kort mail av Per Nilsson härom dagen som beklagade sig över sina trötta ben. Hallå... Två veckor på Mallis ger trötta ben (grabben verkar inte ha greppat allt inom fysiologin ;-) ). Jag hoppas han ser kopplingen och inte deppar ihop utan vilar och kommer igen med starka och friska ben efter några vilodagar.

Lite annat smått och gott som hänt under helgen och dagen.
- Tog cykeln till jobbet i morse och upptäckte att dubbdäcken fortfarande satt på.
- Hittat ett fik i Umeå som har magiskt goda morotskakor och tosca-chokladkakor. Tufft att motstå för en ryggradslös sockernasse som mig.
- Invigt nya kolgrillen.
- Köpt färdig grönsallad för 99 kr kilot vilket borde vara den dyraste gurkan i mitt liv.
- Invigt mina nya Stinger-nior även om jag fick montera andra däck än planerat eftersom det blev en liten miss i däckbeställningen (typ kanttråd i stället för tub).
- Fått nya ytskikt i lägenheten.
- Tom P hade tredje bästa tid på Hofvettempot och var väldigt nära att köra skjortan av "ungdomarna".
- Haft besök av mamsen som återlämnade Pirac som varit på kollo i en månad.

Kämpa på!