måndag 27 augusti 2012

Same shit

Var på sjukan och lämnade lite blodprover förra veckan föra tt se om det finns något uppenbart som gör att kroppen inte riktigt är på topp. Hoppas få provsvar i slutet denna vecka eller i början på nästa.

Provade att cykla en sväng i går och det var väl inte direkt upplyftande. Kroppen markerade direkt att vi inte hade samma önskan. Redan innan jag kom ut ur bostadsområdet stretade benen emot. Jag körde ändå 1,5 timmar men var helt slut efteråt.

Provar nog att köra inne på trainern i kväll så att jag har mer kontroll över belastningen. Det är också enkelt att kliva av om det inte känns riktigt bra.

onsdag 22 augusti 2012

TOJ

Inför den här cykelsäsongen var tempo-SM och TOJ (http://www.tourofjamtland.se/) säsongens huvudarrangemang. När jag mönstrade in till TOJ förra veckan hade jag varit förkyld en vecka och kroppen hade inte alls orkat med träning efter det så formen var under isen. Men jag ville ändå ge det en chans och kanske, kanske skulle kroppen börja fungera under någon etapp.

Ganska tidigt på första etappen (Östersund, Åsarna, Klövsjö, Vemdalen, Storhogna) komm en stor grupp på ca 25 åkare iväg så farten i huvudklungan (där jag var kvar) sjönk påtagligt och sista 10 milen gick i snigelfart. Ändå var jag helt slut när jag passerade mållinjen. Kroppen hade inte alls fungerat som den brukar.

Etapp 2 (Storhogna, Vemdalsskalet, Vemdalen, Vemdalsskalet, Klövsjö, Åsarna, Svenstavik, Myrviken, Åre) inleddes med mycket uppför. Både vid Vemdalsskalet och Klövsjö var det ordentliga stigningar som skulle avklaras och jag fick jaga efter skalstigningen och kom i kapp precis innan Klövsjö och fick slita hund uppför den stigningen och lyckades hänga kvar över kanten. I Svenstavik var det spurtpris som jag kunna vara med och slåss om, bara jag hade läst på ordentligt. Nu noterade jag bara att Bäckstedt kom spurtande med ett par killar på rullen. 

Efter spurtpriset kom jag med i en grupp på 9 personer som fick en lucka till huvudklungan och som mest var försprånget 3:50. Farten var förvisso hög (snittfarten första 10 milen var prick 45 km/h) men kroppen fungerade inte heller idag som den brukar så när farten ökaeds strax före Järpen åkte jag av utbrytargruppen och ganska snart kom klungan som jag hängde på fram till Åre. Men i Åre skulle vi köra uppför Tott-backen två ggr innan målgång och för mig handlade det bara om att ta sig runt slingan i Åre för krafterna var helt slut.

Dag tre från Trondheim till Åre blev en slitsam historia och jag var nu sliten både fysiskt och mentalt så när det blev körning i backen upp till riksgränsen så orkade jag inte kämpa längre utan åkte av direkt och hamnade i en grupp på ca 10 åkare som jag åkte med in till målet i Åre. 

Trots att det blev förfärligt slitsamma dagar under TOJ så var det ändå roligt att få vara med. För en amatörcyklist i Norrland är det ett jättearrangemang och det hade varit synd att missa det. Men nu blir det fortsatt vila för att kroppen ska få bli helt frisk och återfå krafterna. 

fredag 17 augusti 2012

Etapp 2 TOJ

Gårdagen blev en slitsam historia när kroppen inte fungerade alls som den brukar. Har inte provcyklat idag men just nu känns det ungefär som i går så jag får väl se vad det blir av dagens cykling. Tråkigt eftersom TOJ har varit en av säsongens mål tillsammans med SM. Men allt kan jag inte styra över så det är bara att gilla läget på den punkten.

Etappen idag börjar hårt med en stigning på ca 200 höjdmeter från Vemdalen upp till Vemdalsskalet. Sedan bär det av utför mot Klövsjö där nästa stigning kommer med ca 250 höjdmeter. Sedan är de värsta stigningarna avklarade förutom granenbacken strax innan målet i Åre som påstås ha en lutning på 18 %. 19 mil är det som skall avklaras idag.

måndag 13 augusti 2012

Rast, vila

Kroppen svarar inte alls på träninging sista tiden. Benen blir klenare och klenare och kroppen segare och segare. Har hoppats att det ska vända spontant men det har inte skett så nu återstår det bara att vila och hoppas att någon där uppe kan ordna med en snabbfix innan TOJ.

I går limmade jag nya däck på tre hjul, bytte kedja och gjorde en allmän genomgång av cykeln inför TOJ. Då upptäckte jag att styret (kolfiber) hade blivit knäckt precis där styrstammen fäster. Eftersom jag gärna har ett styre som är helt så fick jag gräva fram ett nytt ur förrådet.

När jag upptäckte att styret var trasigt blev jag först frustrerad men sen insåg jag vad som hade kunnat hända under färd med ett trasigt styre och då blev jag lite lugnare. Dessutom hittade jag ett styre i förrådet inom loppet av några minuter vilket också känns som en bonus med tanke på hur det ser ut därinne. Det hade kunna bli ett omfattande projekt om jag säger så.

I kväll blir det en kortare tur för att se att allt fungerar som det ska och i morgon bär det av mot TOJ.

tisdag 7 augusti 2012

Tjugor

För mig är det väldigt mentalt påfrestande att köra så långa intervaller (om det nu är rätt benämning) som 20 minuter. Och dessutom två eller tre gånger. Men för mig innebär det mer tid med hög puls jämfört med kortare intervaller som till exempel 4 minuter. Men kortare intervaller är å andra sidan mindre mentalt utmanande så en blandning av korta och långa intervaller är nog det som håller i längden.

Formen är dessvärre långt ner på stegen. Om jag ska tro på trainerns effektmätare (Tacx Fortius) så är jag sämre nu än i början av vinterträningen. Inte så lovande inför Tour of Jämtland (TOJ) men jag har en period nu där jag genomför fler högintensiva pass än normalt under sommarsäsongen. Sen får vi se vad som händer efter ett par dagars vila.

I går kväll läste jag på Tom P blogg att han varit med om en tråkig olycka på nordiska i Järvsö. Har inte pratat med honom ännu men av hans inlägg att döma så verkar det ta tid innan han är uppe i sadeln igen. Hoppas bara att han återfår motivationen att cykla snabbt och hårt igen. Krya på dig Tom.

måndag 6 augusti 2012

Åter i blåstället

Nu är semestern (iaf sommarsemestern) slut för 2012 och idag var det dags att kliva i blåstället igen.

På cykelfronten försöker jag återfå formen jag hade före förkylningen men just nu är det tunga ben som blir trötta nästan direkt på varje cykelpass. Har kört lite tröskelträning på trainern och effekten motsvarar de jag brukar ha i början på varje vinter. Inte så upplyftande med andra ord. Känner mig lite orolig för Tour of jämtland som startar nästa onsdag. Det är en hel del bakcar som skall besegras och med mina 80 kg är det tillräckligt tungt, även med bra ben. Hoppas på en vädning inom en vecka.

I kväll väntar 2 x 20 min på trainern med några kortare intervaller som avslutning. Mos för hjärnan men mums för benen.